• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  tuktukchauffeur thailand reis

  Laos vervoerVervoer in Laos

  Van tuk-tuk tot binnenlandse vlucht

  Reizen door Laos is een belevenis op zich. Enige jaren geleden was reizen door Laos nog een groot avontuur, maar de infrastructuur verbetert snel. Op de belangrijke verbindingsroutes tussen de grotere steden, vind je steeds meer geasfalteerde wegen. De andere wegen zijn echt nog in slechte staat. In sommige landsdelen in Laos is de rivier nog steeds de voornaamste verbindingsweg.

  De tuk-tuk ken je misschien al, want deze rijdt tegenwoordig ook in sommige Nederlandse steden. Het reizen per openbaar vervoer is prima geregeld in Laos. Reizen met het lokale vervoer is volgens ons een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de locals en andere reizigers. Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Laos zijn charme heeft. Probeer bijvoorbeeld eens de fietstaxi of de lokale bus. Wanneer je je reis samenstelt met onze diverse bouwstenen, kom je zeker met de uiteenlopende Laotiaanse vervoersmogelijkheden in aanraking tijdens je reis.

  Tijdens je rondreis door Laos regelen wij de grote transfers per vliegtuig, trein of bus. Ook rijd je soms per chauffeur en auto/minibus. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals een taxirit of een tuk-tuk.

   

  Tuktuk laosStadsvervoer

  Tuktuks, fietsen en taxi’s

  In de steden van Laos wemelt het van de verschillende vervoersmiddelen. Met een lokale samlo, een driewieler die alleen door de benen van de berijder wordt voortgedreven, leg je kleine afstanden af in de stad. Daarnaast is het ook mogelijk om met een jumbo (collectieve tuktuk) te stad te verkennen. Een ritje van 5 min. door het centrum kost ongeveer 10.000 kip voor een volle tuktuk, maar over de prijs valt vaak nog te onderhandelen. Nog een laatste tip: na 22.00 uur verhogen de meeste chauffeurs hun prijzen met ongeveer 50%.

  De fiets is het middel bij uitstek om de grotere steden van Laos te verkennen. In Vientiane en Luang Prabang vind je verschillende fietsenverhuurbedrijven. Het verkeer is niet druk en de afstanden zijn vaak kort. Daarnaast is het ook mogelijk om in andere steden een fiets te huren, maar vaak ligt daar alles op loopafstand.

  Taxi’s met een taximeter bestaan in Vientiane, maar toch is het een gewoonte dat je van tevoren een prijs afspreekt. Taxi’s vind je voornamelijk bij de luchthaven en grotere hotels. Je kunt ze ook inhuren, voor bijvoorbeeld een uurtje of een halve dag.

   

  lokalebus in laosLokale bus

  De bus is het vervoermiddel dat het meeste door de lokale bevolking wordt gebruikt. Wij vinden het vooral een leuke manier om tussen verschillende steden te reizen, zoals van Luang Prabang naar Vang Vieng bij de bouwsteen Laidback Laos. Je bevindt je tussen de lokale bevolking en ziet onderweg veel van het Laotiaanse landschap

  Doordat de bussen veel gebruikt wordt door de dorpsbewoners, zitten ze vaak vol. Daarnaast is er weinig ruimte voor grote bagage. Zorg er dus voor dat je op tijd aanwezig bent op het busstation, zodat je nog een plaatsje in de bus weet te bemachtigen. Houd er rekening mee dat lokale bussen slecht onderhouden zijn. Daarnaast staat er vaak een raam of deur open ter verkoeling en is er geen airconditioning aanwezig in deze bussen.

   

  op de boot mekongLaos vervoer over water

  De Mekong rivier is de belangrijkste waterweg in Laos. Er zijn meerdere waterwegen in Laos, vooral in het noorden van het land, maar de charme van een boottocht op de Mekong is dat deze rivier door de toeristen en bewoners als echte verbndingsweg wordt beschouwd.

  Afhankelijk van je tijd en geld kun je op verschillende manieren de Mekong verkennen. De meeste bekende boot is de slow boat, ook wel de Laotiaanse rivierbus genoemd. De lokale bevolking gebruikt deze boot vooral voor het vervoer van goederen, maar het is ook een leuke manier om je te verplaatsen en veel van de omgeving te zien. Daarnaast is het in Laos gebruikelijk om per taxiboot te reizen. De prijs van deze tochtjes in vaak afhankelijk van het aantal opvarenden.

  Tijdens de bouwsteen Beleef Luang Prabang maak je een tochtje op de Mekong rivier bij zonsondergang. Onder het genot van een Laotiaanse biertje zie je langzaam de zon zakken in de Mekong rivier, met op de achtergrond de tempels Wat Long Khoune en Wat Chomphet.

   

  vliegtuig laos airlinesBinnenlandse vluchten

  Het handigste vervoermiddel in Laos om lange afstanden af te leggen is het vliegtuig. Tussen Vientiane en Luang Prabang zijn er dagelijks vluchten. Vanuit Luang Prabang en Vientiane zijn er meerdere keren per week vluchten naar Pakse in het zuiden van Laos. Al deze vluchten worden over het algemeen uitgevoerd met Lao Airlines.

  Vanuit Laos is het ook mogelijk om naar de buurlanden Thailand, Cambodja en Vietnam te reizen. De steden Vientiane, Luang Prabang en Pakse hebben een internationale luchthaven en vanaf daar gaan er dagelijks vluchten naar deze landen. Meer informatie over de mogelijkheden om je Laos reis te combineren met andere landen vind je op onze pagina Laos combineren met…

  Riksja Laos kan de binnenlandse vluchten in Laos voor je regelen, net als de vluchten naar de buurlanden toe. Deze vluchten zijn bijvoorbeeld met Thai Airways, Bangkok Airways, Lao Airlines en Vietnam Airlines. Het is toegestaan om 20 kilo bagage per persoon in te checken.

   

  Terug naar het bouwstenen overzicht
  x

  Hoi, leuk dat je interesse hebt in een reis naar Laos. Goed om te weten: binnenkort gaat deze site uit de lucht. Geen paniek, wil je zelf ook met je voeten in de rijst staan, dit kan natuurlijk nog steeds. Je vindt straks alle informatie voor reizen door Laos terug op de site van Riksja Thailand.