• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  Gezondheid in Laos

  Riksja Laos heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

  Laos is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Dit komt omdat er meer bacteriën aanwezig zijn in een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet je reisplezier in de weg zou moeten staan, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

  Gezondheidsmaatregelen voor vertrek

  Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

  Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticien-beschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

  Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
  Een last minute reis naar Laos hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn: je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.
  Natuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. We noemen drie instanties die dichtbij het vuur zitten (bepalen het beleid van het LCR):  Het LUMC in Leiden, tel. 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli ’s morgens van 09.30-11.30 uur), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met info: 0900-5034090, eerst 1 kiezen, dan voor Laos 461 draaien), in Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen € 0,50 per minuut, tel. 0900-9584). Verder kun je bij Inside Travel News (030-6912752) een gratis informatiepakketje aanvragen. De prijzen voor vaccinaties kunnen uiteenlopen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen.

  Websites:
  www.lcr.nl
  www.tropenzorg.nl

  Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Laos zal blijven. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

  Malaria

  Malaria komt het gehele jaar door voor in Laos, met name buiten de grotere steden. Het is dus wel belangrijk om risicobeperkende maatregelen te treffen en om malariaprofylaxe te slikken. Maatregelen zijn: ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar Deet in zit en een klamboe gebruiken. De klamboe kun je eventueel impregneren met een muskietendodend middel. Zorg dat je ook iets bij je hebt waarmee je de klamboe kunt ophangen, bijvoorbeeld een touw en een schroefhaak of kurkentrekker (Zwitsers zakmes). De soort profylaxe hangt af van de duur van het verblijf, je persoonlijke medische achtergrond, en het gebied dat je wilt gaan bezoeken. Elk malaria advies is zeer persoonsgebonden. We raden daarom altijd aan om advies hierover in te winnen bij een van de genoemde medische autoriteiten.

  In Nederland wordt over het algemeen Lariam aangeraden als profylaxe. Dit is een vrij zwaar middel. Het is daarom aan te raden dit middel minimaal 4 weken van te voren te slikken om er zeker van te zijn dat er geen bijverschijnselen optreden. Vanwege de zwaarte van het middel en het feit dat in veel gebieden geen grote malaria risico’s zouden zijn, zijn er reizigers die geheel afzien van het slikken van een profilaxe. Dit is een beslissing die iedere reiziger in overleg met een bevoegde medische instantie moet nemen.

  Dengue en Japanse B-encephalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen en waar je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen voor kunt nemen als voor malaria. Voor Dengue is geen vaccin. Voor Japanse B-encephalitis wel, maar deze wordt alleen aangeraden wanneer je langer dan 6 maanden naar Azië gaat.

  Vaccinaties in Laos

  DTP: Difterie, Tetanus en Polio. Deze wordt buiten Europa bijna overal aanbevolen, de vaccinatie heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.
  Hepatitis A: Gekozen kan worden voor korte of langdurige bescherming, de laatste blijft 10 jaar geldig.
  Buiktyfus: Geadviseerd door enkele instanties bij verblijf langer dan 2 weken in Laos. De vaccinatie beschermt 3 jaar.

  Gezondheid ter plekke

  Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

  Jet lag

  “Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.

  Tips ter beperking van de jet lag:
  Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd.

  Wat erg prettig kan zijn na een lange vlucht is een Thaise massage. Trek soepele kleren aan, want Thaise massage vindt plaats mèt je kleren aan.

  Diarree

  Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen (niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar oud). Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen vooral in Bangkok over het algemeen zeer goed. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd.

  Om diarree te voorkomen

  Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd.
  Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Over het algemeen is het veilig om aan straatstalletjes te eten, ook al zou je het niet verwachten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Let wel op hoe borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een sopje te bakken in de zon. Het is dan verstandig om een ander tentje uit te zoeken. Restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

  Bilharzia

  Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes door niet in stilstaand water te zwemmen. Ook het zuidelijk deel van de Mekong Rivier is wat dit betreft geen goed zwemwater.

  Nog wat meer (semi-)medische tips

  Huidverzorging

  Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open. Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

  Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Je kunt eventueel jezelf na het ochtendtoilet inpoederen ter voorkoming van broeien (prickly heat).

  Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

  Zonnesteek

  Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is. Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook in het regenseizoen. De zon is superkrachtig op de evenaar, ook als er bewolking is.

  Gezondheid na thuiskomst

  BELANGRIJK!

  Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Laos bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc). Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Thailand bent geweest en wat je er gedaan hebt.

   

  Stel nu je eigen Laos reis samen, kies voor een rondreis door Laos
  of
  ga terug naar de hoofdpagina van Riksja Laos.
  x

  Hoi, leuk dat je interesse hebt in een reis naar Laos. Goed om te weten: binnenkort gaat deze site uit de lucht. Geen paniek, wil je zelf ook met je voeten in de rijst staan, dit kan natuurlijk nog steeds. Je vindt straks alle informatie voor reizen door Laos terug op de site van Riksja Thailand.