• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  laos bouwstenen

  Vlakte der Kruiken

  Laos Phonsavan

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
  Reisschema: Luang Prabang – Phonsavan - Vientiane
  Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
  Reissom: € 395,- p.p. bij 2 personen (per minibus)
  € 358,- p.p. bij 2 personen (reis per lokale bus)
  Aanvang: dagelijks

  De vlakte der kruiken is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Laos. Deze vlakte is bezaaid met manshoge stenen kruiken waarvan de herkomst nog altijd een raadsel is. Wandelend door het glooiende landschap zal het mysterie jou ook blijven volgen.
  Vanaf Luang Prabang reis je naar Phonsavan, een plaats gelegen in het heuvelachtige noordoosten van Laos. Je verblijft tijdens deze bouwsteen twee nachten in Phonsavan en bezoekt samen met je Engelssprekende gids de beroemde Plain of Jars. Tijdens je reis door Laos leer je op bijzondere wijze de Laotiaanse cultuur kennen.

  Deze bouwsteen start vanuit Luang Prabang, maar het is ook mogelijk om vanuit Vientiane te beginnen.

  Overnachten: 2 nachten in een centraal gelegen hotel
  Excursie: geen
  Transport: Transfer Luang Prabang - Phonsavan per minibus
  Maaltijden: 2 x ontbijt, 2 x lunch
  Overig: entreebewijs Vlakte der Kruiken
  • vlucht van Vientiane naar Phonsavan of v.v.

  • maaltijden naast het ontbijt en diner

  • excursie

  • fooien

  bom krater phonsavan laosDag 1 – Van Luang Prabang naar Phonsavan

  Na het ontbijt reis je per minibus door het schitterende berglandschap en ziet onderweg dorpjes van verschillende stammen. Rond lunchtijd stopt de chauffeur zodat je wat kan eten en je benen kunt strekken. Laat in de middag kom je aan in Phonsavan. Het reizen per minibus is wel wat duurder, maar zorgt tijdens deze rit over bochtige wegen wel voor enig comfort. Wanneer je graag voor een voordeliger optie kiest, dan is het ook mogelijk om per lokale bus te reizen. Houdt er rekening mee dat deze bussen een stuk primitiever zijn, tussen de kippen reis je op een typische Laotiaanse manier naar Phnonsavan.

  In de Vietnam-oorlog is de oude hoofdstad met de grond gelijk gemaakt. De nieuw opgebouwde stad kreeg de naam Phonsavan. Ook in de omgeving zijn de gevolgen van de zware Amerikaanse B52 bommen nog te zien aan de grote kraters in het landschap. Door de jaren heen heeft de omgeving haar aantrekkingskracht weer teruggekregen. Wij waren onder de indruk van het heuvelachtige landschap.

  Laos PhonsavanDag 2 – Vlakte der Kruiken

  In de omgeving van Phonsavan vind je drie vlaktes waar eeuwenoude zandstenen kruiken verspreid liggen. Volgens sommige deskundigen werden deze reusachtige kruiken gebruikt als voorraadpot voor wijn of rijst. Anderen geloven dat de doden erin begraven werden. Samen met de gids bezoek je de drie vlaktes. Op de eerste vlakte ligt een reusachtige urn die duizenden kilo’s weegt. Volgens de Laotianen stelt deze kruik het overwinningsglas voor van de mythische koning Jeuan, die menig veldslag in dit gebied op zijn naam zette. Naast deze ”victory-cup” vind je hier nog zo’n 250 andere kruiken, soms met een ovale of ronde mond, maar ook wel eens met een vierkante. Ook zie je her en der ‘deksels’ liggen met bijzondere decoraties. Volgens archeologen zijn deze deksels echter nooit gebruikt om de kruiken af te sluiten… Wellicht heb je zelf een andere idee? Voorlopig is het raadsel rondom de ‘Plain of Jars” nog niet opgelost.

  uitzicht phonsavan laosAls tweede bezoek je de zogenaamde “site 3”. Hier liggen 150 kruiken op een heuvel. Vanaf deze hoogte genoten wij van het verre zicht. Bij een lokaal restaurant staat een lekkere lunch voor je klaar. Met hernieuwde energie kan je daarna de laatste vlakte bezoeken. Op deze “site 2” liggen zo’n 90 kruiken.

  Als er vanmiddag nog wat tijd over is, kun je op de terugweg naar je hotel nog twee tussenstops maken. Allereerst kun je het ‘Mulberries Project’ bezoeken. Hier produceren Laotiaanse vrouwen hoogwaardige producten van zijde met de hand. Ook kun je een bezoek brengen aan de ‘Lone Buffalo Foundation’. Hier krijgen jonge Laotianen de kans om gratis Engelse lessen te volgen, computervaardigheden op te doen en om deel te nemen aan een voetbaltraining in het weekend. Gasten worden actief betrokken bij deze cursussen, zodat iedereen profiteert van het bezoek; de jongeren kunnen op deze manier hun Engels oefenen, terwijl reizigers van dichtbij een kijkje nemen in het leven van de Laotiaanse jongeren.

  huis op clusterbommen laosDag 3 – Phonsavan – Vientiane

  Vanochtend heb je nog wat tijd om de stad te verkennen. Waar je niet omheen kunt is de lucratieve handel in overblijfselen van de oorlog. Het onontplofte materiaal, de zogenaamde UXO’s (unexploded ordnance) wordt nog steeds zoveel mogelijk nuttig gebruikt. Lege clusterbommen worden bijvoorbeeld gebruikt als bouwmateriaal voor een huis (zoals op de foto hiernaast) en aluminium zie je terug in de keukenbenodigdheden. Aan het einde van de ochtend word je naar het vliegveld gebracht voor je terugvlucht naar Vientiane (vlucht niet inbegrepen in de bouwsteen prijs).

  Je kan deze bouwsteen ook vanaf Vientiane doen. Je doet de bouwsteen dan in omgekeerde volgorde. Na je bezoek aan Phonsavan en de Vlakte der kruiken (op dag 2) reis je verder naar Luang Prabang per minibus (omschrijving dag 1, wordt dan jouw dag 3).

  x

  Hoi, leuk dat je interesse hebt in een reis naar Laos. Goed om te weten: binnenkort gaat deze site uit de lucht. Geen paniek, wil je zelf ook met je voeten in de rijst staan, dit kan natuurlijk nog steeds. Je vindt straks alle informatie voor reizen door Laos terug op de site van Riksja Thailand.

   
  Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK